Duurzaam bouwen
Hoe doen we dit?
Equilibrium-architecten is al járen gespecialiseerd in energiezuinig bouwen en dan vooral in laag-energie houtskeletbouw. De liefde en interesse voor hout gaan hand in hand met het groeiend bewustzijn dat we zuinig moeten omgaan met energie. Duurzame laag-energieconcepten zijn al ruim 15 jaar onze standaard. In de klassieke bouwwereld sijpelt de kennis hiervan nu pas langzaam door, gedwongen door de wetgeving inzake energiezuinig bouwen die jaar na jaar verstrengt.
Een laag-energiewoning is een woning waarbij de totale energiebehoefte voor verwarming of koeling beperkt blijft tot 30kWh/jaar/m2 geklimatiseerde vloeroppervlakte. Bij een passiefwoning is dat slechts 15kWh/jaar/m2. Concreet betekent dat bijvoorbeeld een verbruik van ca. 300m3 gas per jaar voor een laag-energiewoning van 100m2 en zo’n 150 m3 gas voor een passiefwoning van dezelfde grootte-orde. Het is dus niet zo dat er in een passiefwoning niet meer verwarmd dient te worden. Maar met het vermogen van een strijkijzer blijft een passiefhuis ’s winters warm!
Bij zowel een laag-energiewoning als een passiefwoning wordt uitgegaan van de volgende basisprincipes: compact bouwen, zeer goed isoleren, luchtdicht bouwen, bewust ventileren en de warmte van de zon gebruiken om de woning (vooral dan in de winter) op te warmen. Alleen vraagt een passiefwoning van dat alles nét iets extra. Technische know-how, materialen, detaillering en uitvoering moeten daarbij perfect aangepast zijn. Dat weerspiegelt zich uiteraard in het financiële plaatje. Om deze reden wordt door kandidaat-bouwers uiteindelijk vaak afgeklopt op een laag-energiewoning. En dat is natuurlijk al heel mooi!
Houtskelet is een uitgelezen bouwmethode om tot een duurzame laag-energie- of passiefwoning te komen. Niet dat er geen andere methodes zijn. Ook met de klassieke steenachtige materialen kan een energiezuinig gebouw geconcipieerd worden. Er komen meer en meer materialen op de markt om ook deze detailleringen te realiseren. Maar feit is dat hout al een warm materiaal op zichzelf is waardoor het zich uitermate leent om koudebrugvrij te bouwen. In Duitsland leerden we tientallen jaren geleden al hoe een houten woning geconcipieerd kon worden met een isolatieniveau waar wij als energiebewust architect hier van droomden, maar waar de gemiddelde kandidaat-bouwer in België niet wakker van lag. Gelukkig kunnen en mogen wij die know-how hier ondertussen al lang toepassen. Steeds meer kandidaat-bouwers kiezen ook vanuit ecologisch standpunt voor houtskeletbouw, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Hout als bouwmateriaal is nagroeibaar, CO2-neutraal en vraagt beduidend minder energie voor de productie dan de klassieke steenachtige materialen als baksteen of beton. Een houtskeletgebouw wordt grotendeels geprefabriceerd, wat een snelle plaatsingstijd toelaat. Op een 4-tal weken staat de houtskeletstrcutuur van een gemiddelde woning recht, ramen en dakbedekking inbegrepen. Het is een zogenaamde droge bouwmethode, waardoor de afwerking snel kan gebeuren en de totale bouwtijd kort gehouden kan worden. Verder is een houtskelet een erg lichte structuur, waarbij de dikte van het dragende skelet tevens ingenomen wordt door de isolatie. Men kan m.a.w. in vergelijking met traditionele steenachtige materialen met eenzelfde wanddikte hogere isolatiewaardes bekomen. Om het luchtdichtingsprincipe van een laag-energiegebouw te hanteren, kan bij een houtskelet eenvoudig een leidingenspouw toegepast. Hierdoor hoeft de luchtdichte gebouwschil niet onderbroken te worden door de leidingen van technieken als elektriciteit en sanitair. En ‘last but not least’: wat betreft de akoestiek is de nagalmtijd in een houten woning beduidend korter dan die in een gemiddelde stenen woning. Ons enthousiasme voor houtbouw staat niet in de weg dat we ook nog ‘stenen’ gebouwen ontwerpen. Wij respecteren de Belg met de baksteen in de maag en zien ook hier de mogelijkheden. Energiezuinig of duurzaam bouwen kan zeker ook in baksteen.